IZLOŽBA ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

Izložba fotografija

ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

Izložba je postavljena u izložbenom prostoru Narodne čitaonice Gradske knjižnice Rijeka, Korzo 24  od 3. do 15. rujna i može se razgledati tijekom  radnog vremena Čitaonice.

Svečano otvorenje izložbe, proglašenje pobjednika te dodjela nagrada i priznanja je u ponedjeljak, 3. 9. 2018. u 18 sati.

Na fotografski natječaj povodom Svjetskoga dana fotografije, tj. rođendana fotografije /19. 8./ koji je raspisala Škola fotografije Rijeka prijavilo se 40 autora iz Slovenije, Makedonije i Hrvatske sa 185 fotografija.


Međunarodni žiri: Iva Prosoli /Hrvatska/, Rebeka Legović /Slovenija/ i Boro Rudić /Makedonija/

Žiri je proglasio najboljom fotografijom  Prostor za presvlačenje Pavla Totha.  Ona svojim sadržajem vrlo jasno i nedvosmisleno govori o bolnom i bespoštednom tranzicijskom vremenu ovih prostora, ali je vrlo aktualna i danas /Uljanik, 3.maj/. I ne samo da je aktualna, već postaje  simbol, znak važnosti proizvodnog rada, rada uopće pa i radništva. Snimljena scena je u „stanju zamrznutosti“ već možda desetak ili petnaest godina i izgleda kao da će svaki čas  doći radnici, obući radnu uniformu i otići na posao. Ali, neće… Baš zato što neće, ova je fotografija ne samo vrhunski dokument, već je i slikovno obrazloženje aktivnosti korporativnog kapitala, odnosno kapitala uopće. Ovo je završena priča, tj. fotografija govori o nekim procesima koje „mali čovjek“ teško može razumjeti, a itekako svjedoči da netko sutra ili već danas neće dobiti plaću.  I koga briga za to?


Pavao Toth, Prostor za presvlačenje

PRVA NAGRADA, Pavao Toth, Prostor za presvlačenje


Sve pohvaljene fotografije odlikuje visoka estetska vrijednost.  Njihovi autori razumiju ovaj medij, ali  i osnovne likovne postulate u strukturiranju vizualnog zapisa; u ovom slučaju specifičnosti fotografske slike.  Pohvale su dobili: Dario Dorčić, Čuvar svete  vode, Zdenko Podlesnik, Brod 2 , Đoko Glušica Sjećanje 2 , Vanja Tajšsek, Look at me i Valentina Bunić, Maglovito jutro.


Najviše lajkova na Facebook profilu imala je fotografija  Hvala za izum Thee Pavlin i time nosi titulu najboljom fotografijom po mišljenju publike.

Thea Pavlin, Hvala za izum01

Thea Pavlin, Hvala za izum  01

 


Bookmark the permalink.

Comments are closed.