NATJEČAJ ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

Fotografski natječaj povodom Svjetskoga dana fotografije

ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

 

SVJETSKI DAN FOTOGRAFIJE

Da, sada već te davne 1839. godine, 9. siječnja,  Daguerre /Louis-Jacques-Mandé Daguerre/ je napisao  molbu tadašnjoj Francuskoj akademiji znanosti i umjetnosti da mu priznaju izum fotografije, tj. dagerotipije.

Članovi akademije, te mudre i pametne glave, proučavali su taj zahtjev skoro osam mjeseci tako da su pozvale g. Daguerra tek 19. kolovoza da im objasni to novo čudo koje svijet ne poznaje, a on tvrdi da može biti od velike koristi. Pametni i poduzetni Daguerre toga je vrućeg 19. kolovoza poveo sa sobom prijatelja Aragoa /Dominique François Arago/, vrlo uvaženoga fizičara toga doba i aktivnoga političara tadašnje Francuske. Arago je bio sjajan govornik pa su ga ti najviši autoriteti i intelektualci Francuske netremice slušali dok je vrlo strastveno objašnjavao novi Daguerrov izum. Da bi objasnio koliko je to jednostavan postupak, a djelotvoran i pristupačan, rekao je i ovo:

„… dagerotipija ne zahtijeva nikakvo znanje crtanja i ne zavisi ni od kakve manualne vještine. Svatko može uspjeti s istom izvjesnošću, i to isto tako dobro kao autor pronalaska.“

Ove Aragove riječi izrečene prije 179 godina danas zvuče proročki s obzirom na sveprisutnu i svemoćnu digitalnu tehnologiju.

Oduševljeni i omamljeni Aragoovim obrazloženjem toga 19. kolovoza 1839. godine članovi su Akademije preporučili Francuskoj vladi da otkupi izum. I doista,  Vlada je otkupila na način da je Daguerreu dala doživotnu mirovinu, a  izum,  tj. sva znanja kako se pravi dagerotipija objavila je i dala javnosti na upotrebu. Zato se ovaj datum obilježava kao datum rođenja fotografije, tj. Svjetski dan fotografije.

U spomen ovim velikim ljudima i ovom datumu raspisujemo natječaj za najkreativniju rođendansku fotografiju koju treba snimiti isključivo  19. 8. 2018.

Borislav Božić, prof.

 

Fotografski natječaj povodom Svjetskog dana fotografije

ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

PRAVILA NATJEČAJA

 1. Na natječaju mogu sudjelovati sve punoljetne osobe.
 2. Tema je slobodna.
 3. Isključivo se primaju fotografije snimljene u nedjelju, 19. 8. 2018.
 4. Sudionik natječaja ROĐENDAN FOTOGRAFIJE, ispunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje da će poslati autentične snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
 5. Svaki autor može prijaviti najviše šest fotografija.
 6. Može se snimati digitalno, analogno, fotoaparatom, mobitelom, camerom obscurom. Nije važno čime se snima, bitan je kreativni status fotografije.
 7. Fotografije se isključivo šalju u digitalnom obliku na e-mail: skolafotografijerijeka@gmail.com
 8. Krajnji rok slanja fotografija je srijeda, 22. 8. 2018.
 9. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenoga sadržaja.
 10. Dopušteni nastavci datoteka: jpg, jpeg; dopuštena pojedinačna veličina datoteke je najviše 4 MB.
 11. Datoteke fotografija trebaju biti potpisane: redni broj, ime i prezime autora i naziv fotografije npr.:  1_Marko_Markovic_Uspavana planina
 12. Žiri – imena članova međunarodnoga žirija bit će objavljena nakon zatvaranja natječaja.
 13. Žiri će pregledati sve pristigle fotografije i odabrati najbolje za izložbu.
 14. Izložba će biti postavljena na skolafotografijerijeka.com
 15. Žiri će od odabranih fotografija izdvojiti najbolju koja će ponijeti titulu najbolje rođendanske fotografije i još dvije za pohvalu.
 16. Aktvisti na Facebooku moći će glasati za najbolju fotografiju natječaja i odabrana fotografija ponijet će titulu pobjednica publike.

Sretno sudjelovanje!

Ovdje preuzmi prijavnicu

Bookmark the permalink.

Comments are closed.