RADIONICA CAMERA OBSCURA

camera obscura s kojom polaznici radionice snimajuVIKEND RADIONICA CAMERA OBSCURA

Vrlo često slušamo priče, ljudi koji se bave fotografijom, u ovom smislu – ovaj objektiv, onaj objektiv, ovaj aparat, onaj aparat. Sva se ta razmišljanja i energija svode na isticanje tehničkih kondicija aparata, objektiva, pa se u nekom smislu javlja natjecateljsko prestižni osjećaj čija je oprema skuplja to bi automatski trebalo znači da je on i bolji autor i snimatelj. A nitko ni ne spominje fotografiju u onom njenom esencijalnom značenju radi koje je sva ta oprema i napravljena. Sve mi to pomalo sliči kao kad bi rukotvorni slikari vodili isprazne diskusije čime treba nanositi boju na platno. Kistovima od prirodne ili sintetičke dlake, slikarskom špahtlom, dlanom, prstom ili metlom prskati, prolijevati kantom itd.

Svijet se oduševljava fotografijama Henri Cartier-Bressona i nitko ne pita kojim aparatom i objektivom je snimao i ako znamo točno kojim je aparatom i objektivom snimao. U konačnici je nebitno čime je snimao, ono što ostaje su genijalne fotografske slike. Dakako, treba se brinuti o tehnici i tehnologiji i poznavati ju kako bi ostvarili našu fotografsku zamisao, ali ne u mjeri i na način da ona postane sama sebi smisao i cilj. Da ne bude zabune ima autora koji imaju vrlo skupu i sofisticiranu fotografsku opremu i suvislo ju koriste u svom radu. Dakle, moja negacija skupe i markirane fotoopreme nije negacija opreme kao takve već time komentiram autore koji su nedovoljno kreativni i taj nedostatak pokušavaju nadomjestiti kupnjom skupe opreme.

Ako je cilj viđenu vizualnue stvarnosti interpretirati na originalan način fotografskom slikom onda je nebitno kojim sredstvima ostvarujemo tu ideju pa bili to i najskuplji aparati /Canon, Nikon, Olympus itd./ ili najobičnije kartonske kutija. Kupujući skupu fotografsku opremu a ne znajući ju upotrijebiti u svim tim mogućnosti koja nam ona nudi onda čini mi se da je imaocu takve opreme prioritet hijerarhijsko pozerski a ne kreativno stvaralački. Poza, forma a ne bit i suština fotografije.

Ovo su dobrim dijelom motivi koji su me vodili u proučavanje prostora camere obscure i njenih izražajnih mogućnosti. Još jedna pojava u fotografiji mi je čudnovata, a to je bezgranična težnja dobrog dijela autora da tehnički “ispeglaju” fotografiju do nestvarnosti. Naravno u ovome im “pomaže” sve agresivnija propaganda proizvođača pomagala i alata za obradu fotografije tako da veći dio fotografije nastaje u računalu pri obradi-manipulaciji kao posljedica slučajnosti a ne suvisle i kreativne akcije autora.

Organiziranjem vikend radionice camere obscure relativiziram značaj i važnost skupe opreme u fotografskom radu i dokazujem da se sjajne fotografije mogu raditi i običnom kartonskom kutijom.

Polaznici radionice camere obscure naučit će princip rada fotografskog aparata, proći će postupak kemijske obrade fotomaterijala te ući u bezgranični prostor kreativne fotografije. Program ove radionice daje temelj razumijevanja fotografske platforme s tehničko-tehnološkog i kreativnog aspekta.

Neke od tema koje obrađujem:

  • Povijesni kontekst fotografije i prve spoznaje fenomena camere obscure
  • Princip eksponiranja, komparativni pregled fotoaparata i camere obscure
  • Izrada objektiva /bušenje rupice/
  • Test snimanje, određivanje vremena osvjetljavanja
  • Snimanje
  • Kemijska obrada materijala
  • Postprodukcija

Ovdje preuzmi prijavnica, popuni je i vrati kao word dokument na cameraobscurarijeka@gmail.com

 

 

Comments are closed.